€80 tijdelijke zomerkorting met code ZOMER23 bij afrekenen. Bestellen

Locatie van de motor en accu

Wat is de beste plek voor ieder onderdeel?

Accu in het midden

Wie gaat kijken naar elektrische (vouw)fietsen ziet al snel dat de accu op elke locatie geplaatst kan zijn. Voorop het stuur, als een soort van mandje aan het stuur, geïntegreerd in het frame, onder het zadel en vaak zie je de accu verwerkt in het achterrek. Maar welke plek is nou de beste? En maakt het eigenlijk wel uit waar de accu zit? Jazeker!

Tegenwoordig zien we dat de accu door sommige fabrikanten geplaatst wordt aan de voorkant van de fiets, en zelfs aan het stuur. Deze optie is de minst fijne optie om mee elektrisch te rijden. Het ligt vrij voor de hand, een accu is redelijk zwaar, en ga maar eens met een boodschappentas aan het stuur fietsen en het is meteen duidelijk waarom deze optie niet de meest geschikte optie is.

Het vaakst zien we de accu verwerkt in het achterrek. Hoewel hij hierdoor weinig opvallend is, verleggen we dat extra gewicht wel naar achteren toe en niet, zoals dat bij het normale fietsen het geval is in het midden (het gewicht van de fietser). Het beste is namelijk om extra gewicht gelijkmatig te verdelen over de twee wielen. Het accupakket in het achterrek geeft extra belasting en slijtage op het achterwiel en zorgt ook voor een vergrote kans op een slag.

De accu in het midden dus. Er zijn merken die hun accu integreren in het frame. Hierdoor blijft het gewicht in het midden, en valt de accu ook niet erg op. Groot nadeel: Je kan de accu niet meenemen naar binnen om op de laden en zal dus, tenzij je een stroomaansluiting hebt bij de fiets, altijd de fiets mee naar binnen moeten nemen om op te laden. Daarnaast is deze optie niet aan te raden omdat de accu speciaal voor dat model op maat gemaakt is, lastig te verwijderen is en het daardoor een erg dure grap kan worden om deze te vervangen indien nodig.

Bij een accu die is ingebouwd in het frame moet de fiets altijd mee naar binnen om hem op te laden en is vervangen een erg dure grap

Bij de FOLT zit de accu in het midden van de fiets, recht onder het zadel. Hierdoor wordt het gewicht over beide wielen evenredig verdeeld, blijft het zwaartepunt van de fiets keurig in het midden en met een gemakkelijke hendel is de accu eenvoudig uit te nemen en binnen op te laden.

De motor in het achterwiel

Wat betreft de motor zijn er drie verschillende posities van de motor te vinden. De motor kan in het voorwiel zitten, dat noemen we dan voorwielaandrijving. Hij kan ook in het midden zitten, vaak tussen de trappers. Bij de FOLT zit de motor verwerkt in het achterwiel, dit noemen we achterwielaandrijving.

Lekker belangrijk?

De positie van de motor is wel degelijk belangrijk om een aantal redenen. Onder andere vanwege slijtage van onderdelen en controle over de e-bike. Zit de motor in het voorwiel, wat je bij goedkope fietsen vaak ziet, dan komt alle extra kracht op enkel het voorwiel en trekt dit wiel als het ware de fiets vooruit. Vaak is de voorkant van de fiets ook gelijk het lichtst, waardoor de e-bike bij voorwielaandrijving gemakkelijker grip op de weg kan verliezen. Daarnaast zal het ‘onnatuurlijk’ aanvoelen, je bent immers altijd gewend dat de ‘kracht’ van achteren kwam.

Die kracht komt ook van achter als de motor in het midden geplaatst is. De motor draait de ketting en de ketting brengt de voortbrengende kracht over op het achterwiel. Deze optie is qua fietscomfort al een stuk beter, mede omdat het gewicht van de motor ook zorgt dat het zwaartepunt van de e-bike meer in het midden ligt. Helaas is er een groot nadeel als je de motor in het midden hebt gepositioneerd, namelijk slijtage. Alle kracht van de motor moet eerst via het grote tandwiel over de ketting door de versnellingen heen om uiteindelijk bij het achterwiel te komen. Hierdoor treed er extra veel slijtage op bij deze onderdelen.

De motor in het achterwiel zorgt voor zoveel mogelijk controle en zo min mogelijk slijtage

De beste plaats voor de motor op een e-bike is die geïntegreerd in het achterwiel. Hierdoor komt de kracht van de motor direct waar deze wezen moet, slijten de onderdelen veel minder snel en voelt het fietsen met elektromotor ‘natuurlijk’ aan. Een fijne bijkomstigheid is dat bij de FOLT het accupakket in het midden van de fiets zit, waardoor het zwaartepunt optimaal blijft!

Gratis proefrit maken Bestellen